Foto: SVT

Kase eller valborgseld? Varifrån kommer orden?

Publicerad

Många av orden vi använder för att beskriva eldarna vi tänder sista april härstammar från gamla historiska traditioner och seder. Flera av dessa övertogs sedan av den kristna traditionen, berättar Henrik Williams, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet.

– Kase är ett gammalt ord för bål, men var också ett tidigt varningssystem. Vid exempelvis en invasion så tände man en eld på en hög plats. Den sågs av andra vid en annan höjd som i sin tur tände sin eld och så vidare, säger Henrik Williams.

Att vi i dag firar valborgsmässoafton kopplas däremot till det tyska helgonet Valborg, eller Sankta Walpurgis. Denna kristna tradition omges dock av en del mörka idéer. Som att vi den sista april bör tända eldar för att hålla häxor och mörka makter borta.

Från Walpurgis kom Valborg. Kristna sammanhang knyter gärna an vid äldre förkristna germanska årsfester, säger Henrik Williams.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.