Biljakten startade vid Ulva utanför Uppsala och mannen kastade ut fotanglar mot polisbilen. (Arkivbild) Foto: SVT/TT

Kastade ut fotanglar mot polisbil – döms för ”nya” brottet blåljussabotage

Uppdaterad
Publicerad

En 35-årig man har som en av de första i landet dömts för sabotage mot blåljusverksamhet då han kastat ut fotanglar mot en polispatrull i Uppsalatrakten.

Den nya lagen, som trädde i kraft vid årsskiftet, ger skärpta straff för den som på olika sätt angriper blåljuspersonal.

Den 35-årige mannen dömdes till tio månaders fängelse i juni och hade fler brott på sitt samvete: Förutom sabotage mot blåljusverksamhet hade han gjort sig skyldig till grov vårdslöshet i trafik och olovlig körning.

Biljakt från Ulva

Händelserna inträffade den 9 januari i år på länsväg 272 och biljakten startade vid Ulva utanför Uppsala. Det var mörkt och vägen var fläckvis hal då en civil polispatrull började följa efter mannen, som körde en bil de kände igen sedan tidigare. Trots att poliserna satte på blåljus stannade inte mannen utan körde på i över 180 kilometer i timmen – han gjorde dessutom flera vådliga omkörningar.

Plötsligt såg poliserna som ett moln komma ur bilrutan och de förstod att det var fotanglar. Polisbilen klarade sig utan punktering och så småningom fick patrullen stopp på mannen.

Han har under rättegången sagt att han inte ville stanna för polisen eftersom han ”fått styrk av polisen tidigare”. Men han har medgivit att hans körning var ”idiotisk”.

Kan ge livstid

Totalt i landet har 15 personer åtalats för sabotage mot blåljusverksamhet sedan den nya lagen trädde i kraft, enligt en sammanställning som Nyhetsbyrån Siren gjort. Mannen i Uppsala är en av sex som dömts för brottet.

Straffet för sabotage mot blåljusverksamhet av normalgraden är upp till två års fängelse, men om brottet bedöms som grovt kan det ge livstid.

Här är de som dömts för blåljussabotage

Visa

• En man bosatt i Dalarna, född 1985, åtalades för att ha kastat ut fotanglar när han följdes av en polisbil. Han erkände gärningen och dömdes i Uppsala tingsrätt.

• En man bosatt i Stockholms län, född 1997, åtalades för att ha kastat sten mot en poliskamera, vilket Nyhetsbyrån Siren tidigare har skrivit om. Han dömdes i Attunda tingsrätt.

• Tre män bosatta i Gävle, födda 2000 till 2001, åtalades för att ha ställt ut ”parkbänkar/bänkbord” och blockerat en ambulans färdväg. En av dem hade filmat gärningen. De dömdes i Gävle tingsrätt.

• En man bosatt i Stockholm, född 2000, dömdes för försök till blåljussabotage i Nacka tingsrätt. Enligt domen kastade han sten mot två poliser eftersom han ”ville demonstrera sitt missnöje” över att ha avvisats från platsen.

(Källa: Nyhetsbyrån Siren)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer