Katerina Janouchs publicering om en lärare i Tierps kommun startade en hatstorm. Foto: TT

Katerina Janouch döms för grovt förtal – startade hatstorm mot lärare

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala tingsrätt dömer författaren och debattören Katerina Janouch för grovt förtal efter att hennes publicering om en lärare i Tierps kommun startat en hatstorm.

I mars 2020 skrev Katerina Janouch att elever på en skola i Tierps kommun tvingats av en lärare att bekänna sig som troende muslimer. Uppgiften kom från början från en förälder till en elev på skolan. Katerina Janouch publicerade innehållet på sin hemsida och i sociala medier. Där namngav hon läraren, och skrev även vilken skola läraren arbetade på.

Enligt domen har Katerina Janouch 56 800 följare på twitter och hennes publicering ledde till en mängd hat och hotfulla meddelanden mot läraren i sociala medier. Även skolans rektor fick ta emot hot, och vakter sattes in för att bevaka skolan som bland annat fick påhälsning av maskerade personer.

Att publicera lärarens namn och uppgifter om skolan menar tingsrätten var ett tydligt utpekande. Ett utpekande som inte var motiverat, framför allt eftersom läraren inte är en offentlig person.

Villkorlig dom med dagsböter

Katerina Janouch anser inte att de pressetiska reglerna ska gälla hennes publiceringar, men tingsrätten håller inte med.

Tingsrätten delar inte heller Katerina Janouchs uppfattning om att det fanns ett stort allmänintresse att namnge personerna för att lyfta problemet och bli trodd. Även om uppgifterna varit sanna, vilket tingsrätten slår fast att de inte var, hade det inte varit motiverat att namnpublicera läraren.

Tingsrätten bedömer att Katerina Janouch gjort sig skyldig till grovt förtal och dömer henne till villkorlig dom och 50 dagsböter om 150 kronor. Hon ska även betala skadestånd på 50 000 kronor till läraren.

SVT Uppsala har sökt Katerina Janouchs advokat för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.