Katten vägde ungefär det dubbla mot normalvikten för liknande katter. Den rakades av veterinären eftersom pälsen var väldigt tovig. Foto: Polisens förundersökning

Katten var för fet – ägaren åtalas för djurplågeri

Publicerad

Katten var så tjock att den inte kunde bete sig naturligt och till exempel tvätta sig. Nu åtalas ägaren för djurplågeri.

Det var en veterinär som slog larm om att katten var vanvårdad. Veterinären undersökte katten på en ort i Uppsala län i december förra året. Den konstaterades då vara kraftigt överviktig – den vägde närmare elva kilo. Enligt veterinären är normalvikten för en liknande katt mellan fem och sex kilo.

Katten ska också ha haft så tovig päls att den fått sår i huden, och pälsen var smutisg av avföring. Dessutom hade en klo blivit så lång att den växt in i tassen så att katten hade svårt att röra sig.

Förnekar brott

Ägaren till katten förnekar brott och påpekar att hon sökt vård hos veterinären för att hon brydde sig om sitt husdjur och att hon märkt att den hade problem med en tass. Kvinnan håller i polisförhör inte med om att katten är vanvårdad och säger att hon nu lagt om kattens kost.

Kvinnan har åtalats för djurplågeri, alternativt brott mot djuskyddslagen. Djurplågeri kan ge böter eller fängelse i högst två år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer