Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT besökte katthemmet i Enköping som kämpar med att hitta nya hem åt katterna. Där märker de av att allt färre vill adoptera sällskapsdjur. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Katthemmet i Enköping: ”Suget är mindre efter katter nu”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner i Uppsala län tillhör bland de mest katt-täta i landet. Men på katthem i länet ser man nu att färre vill adoptera sällskapsdjur.
– Det kan bli tufft på sikt om vi inte hittar nya hem till dem, säger Anki Ljung, ordförande för Hitta katten.

Under pandemiåren ökade intresset för att skaffa sällskapsdjur. På katthem i Uppsala län såg man en trend där allt fler valde att adopterade sällskapsdjur när man kunde jobba hemifrån.

Heby och Tierp finns i dag med på topplistan över kommuner med flest antal katter per tusen invånare i landet. I Heby finns i dag 82,1 registrerade katter per tusen invånare – i Tierp ligger motsvarande siffra på 75,6.

Genomsnittet i landet är 40 katter per tusen invånare, det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, och Jordbruksverket, som sajten Kattly sammanställt.

Katthem: ”Mindre sug efter katter”

Men trots kattälskande kommuner ser nu katthemmet Hitta katten i Enköping att färre söker sig dit för att adoptera sällskapsdjur.

– Suget är mindre efter katter nu, säger Anki Ljung, ordförande för Hitta katten och fortsätter:

– Det är en trend som vi sett under det senaste året. Vi misstänker att det beror på ekonomiska förutsättningar. Det får inte gå för lång tid utan kunder som vill adoptera, då blir det svårt för oss och katterna.

Stor minskning sen i fjol

Siffror från Jordbruksverket pekar på samma trend – färre är intresserade av sällskapsdjur.

Antalet nya hundar som registrerades i Jordbruksverkets register i fjol var strax över 67 700. Det motsvarar en minskning med 13,3 procent jämfört med rekordet under pandemiåret 2021 – då registrerades 78 052 nya hundar.

Lagen om registrering av katter har bara funnits sedan januari år 2023. Men i maj månad registrerades 7447 katter jämfört med 16 757 katter samma period i fjol, vilket motsvarar en minskning med cirka 55 procent.

Antal katter per 1 000 invånare i Uppsala län

Heby 82,1

Tierp 75,6

Östhammar 65,9

Enköping 58,6

Älvkarleby 53,7

Knivsta 53,5

Håbo 48,0

Uppsala 38,1

Rikssnitt: 40,1

Källa: Kattly.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.