Kommunalrådet Johan Segersam (KD). Foto: SVT

KD vill satsa på äldre

Uppdaterad
Publicerad

Att återinföra kommunala välfärdsjobb och äldreboendegaranti. Det är några av de största satsningarna som Kristdemokraterna presenterade i sin skuggbudget för 2018 idag.

Kristdemokraterna satsar på återinföra kommunala välfärdsjobb och starta en så kallad äldregaranti.

Garantin syftar till att ge alla personer över 85 år i Uppsala kommun en lagstadgad rätt till ett vård- eller trygghetsboende om en person önskar det.

Sparar resurser

– Förslaget skulle slopa de biståndsbedömningar som finns idag. Vi tror att om man är i den åldern så kan man avgöra själv för sitt boende. De flesta vill nog bo hemma men vissa behöver ett boende, och då blir det nedvärderande att få ett nej i det läget, säger kommunalrådet Johan Segersam (KD)

Hur mycket satsar ni på den här frågan?

– Vi vill prova detta till att börja med. Jag tror att det finns utrymme till det inom de ramar som finns. Det är inte frågan om så mycket pengar som det är ett arbetssätt, för det sparar på resurser idag som läggs på de här bedömningarna och utredningarna, säger Segersam (KD).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.