Flera kilo sprängmedel hittat i bostadsområde

Uppdaterad
Publicerad

Uppsalapolisen fann under måndagen flera kilo sprängmedel i anslutning till en adress i ett bostadsområde i Uppsala.

– Det är naturligtvis inte bra att det har legat sprängmedel i allmänna utrymmen på det här sättet, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Sammanlagt bedömer Uppsalapolisen att det rör sig om 2-3 kilo sprängmedel. Dock vill polisen inte gå in på vilken typ av explosivt material det rör sig om.

Insatsen gjordes i samverkat med polisens bombgrupp från Stockholm och Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik berättar att man misstänker att sprängmedlet har kopplingar till organiserad brottslighet.

– Personer som arbetar med den här typen av saker dagligdags förvarar inte medel av den här karaktären på det här sättet, säger hon.

”Förebyggande insats”

Sprängmedlet hittades på Bandstolsvägen i Valsätra.

– Insatsen gjorde i anslutning till ett förebyggande arbete polisen genomför ibland.

Något speciellt som föranlett denna insats?

– Nej, det skulle jag inte säga. Vi genomför sådana här insatser ibland. Riktade mot kriminella.

Var någonstans exakt hittades detta? Du nämner ”allmänt utrymme”, har det förelegat någon risk för omkringliggande byggnader?

– Det är naturligtvis inte bra att det har legat sprängmedel i allmänna utrymmen på det här sättet. En klar risk att det har kunnat detonera har funnits, säger Uppsalapolisens presstalesperson Lisa Sannervik.

Ingen misstänkt

Enligt polisen har man i nuläget ingen information om hur länge sprängmedlet kan ha legat där.

– Vi har ingen misstänkt i nuläget.

Polisen rubricerar händelsen som allmänfarlig vårdlöshet. Sprängmedlet är nu omhändertaget och ska destrueras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.