Foto: Wei Gu

Kina vill veta hur Håbo gör med soporna

Publicerad

Under helgen fick Håbo kommun långväga besök. En delegation utsänd av den kinesiska regeringen ville veta hur kommunen får invånarna att återvinna.

I Kina går nästan allt avfall till deponi. Det förstörs alltså utan att återvinnas in i ny produktion. En avsevärd skillnad mot för hur det är i Sverige där bara drygt en procent av avfallet går till deponi.

”Vi tar det för självklart”

Delegationen stannade till i Håbo som en del i deras nordenturné för att lära sig mer om avfalls hantering och fick bland annat en rundvandring  på kommunens återvinningscentral.

Nästa stopp var Norge, och Anna Darpe, avfallschef i kommunen tyckte att det var roligt att man valts ut som bland de bästa i världen på området.

– Det var jätteroligt, men man börjar ju fundera på att det inte är självklart med avfallssortering överallt. Vi arbetar ju mycket med återvinning och återbruk så det var kul att visa upp, säger hon.

Stora skillnader

Kina, som till skillnad från Sverige inte har något statligt monopol på sophantering var extra intresserade av att få hjälp med att göra sin befolkning medvetna och hur de ska lära den att sortera sitt avfall. Något som Sverige har lång erfarenheter inom menar Anna Darpe.

Men även Håbo fick tillfälle till insikt under utbytet.

– Vi fick lära oss hur viktig kommunikationen till skolklasser är. Det är ett långsiktigt arbete som vi aldrig får sluta med. Det är viktigt att inte ta det vi gör givet, det får vi aldrig göra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.