Hanna Borgström tvingades gå på kryckor under en längre tid efter operationerna. Foto: TT/Privat

Kirurgen satte stopp för Hanna Borgströms dansande

Uppdaterad
Publicerad
För 29-åriga Hanna Borgström var dansen en viktig del av livet. När hon fick problem med höfterna var det därför självklart att försöka få bästa möjliga vård. Men så blev det inte.

Det var under 2014 och 2015 som Hanna Borgström opererades av den nu kritiserade kirurgen vid inte mindre än fyra tillfällen. Orsaken var att hon hade smärtor i båda höfterna och efter flera läkarbesök i Stockholm hamnade hon på sjukhuset i Uppsala län. Även åtta andra patienter har fått bestående men efter att ha behandlats av den IVO-kritiserade läkaren.

– Jag fick en ny diagnos av honom och så här i efterhand kan jag konstatera att det som han sa att han såg på röntgen inte fanns. Jag hade kunnat bli bra av vila och annan behandling, och då hade jag kanske kunnat fortsätta med dansen, säger Hanna Borgström.

Konsekvenserna av operationerna blev omfattande.

– Jag fick artros i båda höfterna, vilket betyder att brosket bryts ned. Men det värsta var komplikationen i min högra höft: Blodförsörjningen till ledkulan blev för dålig så att kulan började dö, säger Hanna Borgström, som själv är färdigutbildad läkare.

Kan inte leva aktivt

När det var som värst fick Hanna Borgström gå med kryckor och hade våldsamma smärtor.

För ett år sedan fick hon en höftprotes som hon är mycket nöjd med, men framtiden är ändå oviss.

– Jag vet inte hur länge min vänstra höft håller och protesen kommer att behöva bytas.

Tidigare levde hon ett aktivt liv, men nu kan hon varken springa, åka skidor eller dansa.

Vad tänker du i dag om kirurgen som opererade dig?

– Han ville nog mitt bästa, men jag hoppas att han inte fortsätter att operera. Hela grejen har såklart varit jättejobbig, men jag försöker att inte vara bitter utan tänka positivt – trots att jag får leva med det här resten av livet.

Har du fått något skadestånd?

– Ja, lite pengar från landstingens gemensamma försäkringsbolag. Vad jag får på min egen sjukförsäkring är inte klart ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer