Allt färre bötfälls för förargelseväckande beteende genom offentlig urinering, men polisen tror inte att brotten i sig minskar. Foto: Lars Pehrson/SVD/TT

Kissböter minskar i hela landet

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre bötfälls för offentlig urinering.
I Region Mitt, som Uppsala tillhör, har antalet utdelade böter halverats sedan 2010.

Antalet utdelade böter för förargelseväckande beteende genom offentlig urinering minskar i hela landet, enligt statistik som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

I hela landet delades det under 2016 ut 2.145 böter för förseelsen, jämfört med år 2010 då antalet var 4.834.

Trenden är liknande över hela landet och i Region Mitt, som Uppsala tillhör, har antalet mer än halverats från 577 till 285 böter år 2016.

Inte färre brott

Enligt polismästaren i Polisregion Öst, som står för den största minskningen procentuellt sett, beror det förmodligen inte på att brotten blir färre.

– Vi kan se att ordningsböter för brott av den här typen generellt minskar, även när det gäller till exempel nedskräpning eller om någon dricker på offentlig plats, säger Johan Levin till Nyhetsbyrån Siren.

Bättre på att informera

 Han vet inte någon exakt orsak till minskningen, men resonerar kring vad det kan bero på. 

– Dessa brott blir inte anmälda utan det är poliser som är ute och patrullerar som ser dem. Vi måste bli bättre på att informera våra anställda om att det är viktigt att ta dessa brott på allvar, säger han. 

Trenden fortsätter under 2017

Under första halvåret 2017 har 131 böter delats ut i Region Mitt och 962 stycken i hela landet. 2010 stod Polisregion Mitt för drygt elva procent av antalet böter totalt i landet. 2016 hade andelen ökat något till drygt tretton procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer