SVT Nyheter Uppsala var med Vanessa Vikström under ett av hennes sista pass inom hemtjänste i Heby kommun. Här har hon precis serverat middag åt Sven Eriksson. Foto: SVT

Stort missnöje bland vårdpersonal i Heby – Vanessa säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänstpersonal i Heby vittnar om en ohållbar arbetssituation. För Vanessa Wikström blev det till sist för mycket – nu säger hon upp sig.

Bristerna som lyfts fram återfinns i planeringen. Bland annat räknas det  för snålt på körtiden mellan brukarna. Dessutom menar personal att det inte finns kontinuitet i arbetet. Det är hela tiden ny personal som kommer hem till brukarna vilket försämrar kvaliteten, menar Vanessa Wikström:

– Det blir mycket spring, måltider på konstiga tider och brukare som blir oroliga.

Stress bland personal

Flera anställda som SVT talat med känner en frustration över att behöva göra om sina scheman för att passen över huvud taget ska kunna gå att genomföra.

Irja Gudmundsson, ansvarig för hemtjänsten i Heby, vill inte ställa upp på en inspelad intervju. I ett mejl svarar hon att det finns ett pågående förändringsarbete.

Personal säger att de är oroliga för vad de ska få för rutt, och flera får börja sina pass med att göra om upplägget som en planerare har gjort – det känns inte optimalt?

”Det här är något vi ser över schemamässigt, planeringsmässigt och kompetensmässigt i verksamheterna. Detta har våra chefer informerat våra medarbetare om. Det är också ett ständigt pågående arbete”, skriver Irja Gudmundsson.

En person valde nyligen att säga upp sig på grund av arbetsmiljön – vad säger du om det?

”Jag uttalar mig inte om enskilda ärenden.”

Klippet: Vi hänger med på ett av Vanessa Wikströms sista arbetspass.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.