Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bostadsbilderna och hör om parkens upprustning i klippet. Foto: ÅWL arkitekter

Klart: Bostäder byggs i omtvistade Seminarieparken

Uppdaterad
Publicerad

Efter två decennier av tvister ges nu klartecken för bostadsbygge i Seminarieparken. Samtidigt tar kommunen över driften av den gamla parken.

Seminarieparken har varit omdiskuterad sedan byggbolaget NCC köpte fastigheten 2006. Boende i området och människor som använder parken har velat att grönområdet ska bevaras – vilket lett till att planerna på att bygga bostäder överklagats i flera instanser.

Tidigare i veckan kom det slutgiltiga beskedet att Högsta domstolen (HD) inte prövar mark- och miljödomstolens beslut om att godkänna bygget.

– Med den här dealen där markägaren får bygga en del bostäder så går resten av kvarteret över och blir kommunal park, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen tar över marken i sommar och upprustningen av parkområdet sker våren 2024. Bostäderna väntas stå klara om två till tre år.

I klippet: Se hur bostadshusen kommer se ut och hör Erik Pelling (S) berätta om planerna för parkområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostad i Uppsala län

Mer i ämnet