Regnovädret: Klass 1-varning utfärdad

Uppdaterad
Publicerad

Kraftigt regn har dragit in över stora delar av Svealand. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i flera län. Detta medför stora vattensamlingar på sina håll.

– Man får ta det lite lugnt på vägarna, säger Jannicke Geitskaret, meteorolog på SVT.

Sedan i morse har det kommit 11 millimeter regn i Film i Norduppland där en mätpunkt finns.

I Svanberga i östra Uppland har det uppmätts 18 millimeter från åtta på onsdagsmorgonen till 14-tiden på eftermiddagen.

– 10-20 millimeter som mest sedan i morse har det kommit. Det kan säkert komma lika mycket till – och kanske mer på sina håll. Det kan säkert bli besvär med vattensamlingar här och var, säger SVT:s meteorolog Jannicke Geitskaret.

Varning även för ”stora regnmängder”

SMHI gick tidigt på onsdagseftermiddagen ut med en så kallad klass 1-varning för höga flöden gällande Uppsala län. Varningen gäller små vattendrag i hela sydöstra Svealand och norra Östergötlands län. Stockholms län har även en klass 1-varning för stora regnmängder.

Regnet verkar bli i nivå med vad meteorologerna kunnat förutse.

Det ska fortsätta regna?

– Ja under hela dagen i dag då det kraftigaste regnet blir. Under morgondagen försvagas regnet men det dröjer till sent i morgon kväll tills det drar bort, säger Jannicke Geitskaret.

På Uppsala kommun bevakar man händelseutvecklingen.

Finns det risk för översvämningar?

– Det är inte så förhöjd risk. Det är ett regn som kommer under lång tid. Vi har möjlighet att växla upp om prognosen svänger, säger Roger Lindström, områdeschef på stadsbyggnadsförvaltningen vid Uppsala kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.