Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimataktivister har blockerat en grind till Stora Ensos bruksområde i Skutskär. Se SVT:s Johanna Sundbeck rapportera från platsen. Foto: David Rydell/SVT och Pontus Stark/SVT

Klimataktion vid Stora Enso i Skutskär – 100 aktivister blockerade grindar

Uppdaterad
Publicerad

Drygt 100 klimataktivister blockerade två grindar till Stora Ensos bruksområde under måndagen. Enligt SVT:s reportrar på plats och polisen var stämningen lugn.

I helgen ägde ett klimatläger med flera aktivistgrupperingar rum i Gävle. Enligt uppgift till SVT Uppsala ingår flera av deltagarna i autonoma vänstern och målet med aktionen ska vara att förhindra produktionen under en dag.

”Vi ville uppmärksamma koncernens katastrofala klimat- och miljöpåverkan och övertramp på ursprungsbefolkningars rättigheter här i Sverige såväl som internationellt, samtidigt som vi visade hur lätt produktionen är att stoppa”, skriver gruppen till SVT Uppsala.

I ett pressmeddelande skriver Stora Enso att all verksamhet ”efterlever rådande lagar och regler och att detta naturligtvis omfattar även skogsbruk och mänskliga rättigheter”.

På lägrets sociala medier står det att gruppen låg bakom en massaktion mot företaget Cementa 2022.

Drygt 100 demonstranter satt framför två grindar i bruksområdet för att blockera inkommande lastbilar. Polisen var på plats och bevakade aktionen.

Produktionen kommer att påverkas

Christer Nordstrand, platschef på Stora Enso i Skutskär, sade till SVT Uppsala på måndagsmorgonen att företaget prioriterar säkerheten.

– Vi försöker så gott vi kan att säkra säkerheten för medarbetarna, närboende och även aktivisterna. Allas säkerhet är viktig här, säger han.

Hur ser ni på att er verksamhet blockeras på det här sättet?

– Det är naturligtvis något som påverkar oss negativt, även produktionsmässigt. Men hur produktionen kan påverkas är för tidigt att säga, säger Christer Nordstrand.

Enligt SVT Nyheter Uppsalas team på plats har det kommit och gått transporter hela förmiddagen. De har passerat där det inte har suttit demonstranter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser fram emot en fortsatt trevlig dag med demonstranterna”, säger polisinsatsledare Per Lager. Foto: Pontus Stark/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.