Rånare gick från rum till rum – när offren sov

Uppdaterad
Publicerad

Den nu dömda mannen bröt sig under under tidig morgon in i en bostad där flera personer låg och sov. Mannen gick sedan från rum till rum och rånade de sovande offren.

Händelsen utspelade sig i höstas när flera personer under tidig morgon låg och sov i en bostad i Uppsala. Mannen tog sig då in genom ett olåst fönster på andra våningen av bostaden. Väl inne hotade han ett av offren med en kniv och genomsökte den personens rum efter kontanter och värdesaker.

Hotade hunden

Efter det ska mannen ha sökt upp två ytterligare rum, där två andra personer vistades i respektive rum, och under hot även genomsökt deras rum i jakt på kontanter och värdesaker.

Ett av offren skadade sig också under tumultet, då personen ådrog sig en skärskada på handen. Under mannens rånräd riktades också mot ett husdjur som vistades i bostaden vid tillfället.

Undanhöll dem deras mobiltelefoner

Mannen beslagtog även personernas mobiltelefoner, i ett försök att hindra dem från att ringa på hjälp.

Efter att mannen, som är i 20-årsåldern, genomsökt de tre första rummen begav sig mannen till ett fjärde ett rum där ytterligare två andra personer förvarade värdesaker. De personerna var däremot inte på plats vid tillfället.

Mannens fotspår hittades på platsen

Delar av det aktuella stöldgodset återfanns senare i mannens ägo, utan någon bra förklaring från hans sida. Utöver det var åklagarens starkaste bevisning offrens berättelser, samt teknisk bevisning så som mannens fotavtryck i bostaden.

Mannen döms till fängelse i 1 år och 6 månader. Han ska även betala skadestånd till offren. Stöldgodset ska även det återlämnas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.