Foto: TT

Knivman dödad av polis

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på tisdagsmorgonen sköts en knivbeväpnad man i Uppsala ihjäl av polisen efter att ha hotat anhöriga. Mannen som sköts är Mesut Sahindal, lillebror till Fadime Sahindal som mördades av sin pappa för lite mer än tolv år sedan.

Vid 04.30-tiden i natt larmades polis till Viktor Rydbergsgatan i Uppsala sedan en man hotat anhöriga. Efter att ha tagit emot anmälan började tre poliser söka igenom området.

Mannen som anmälan handlade om, 34-åriga Mesut Sahindal, är känd sedan tidigare då han är lillebror till Fadime Sahindal som mördades av sin pappa 2002.

Polis sköt ihjäl knivman

Mesut Sahindal är välkänd av polisen och dömd för flera våldsbrott – bland annat för att ha misshandlat och hotat sin storasyster. Under gårdagen fick polisen flera larm om 34-åringen. Han ska då ha hotat sin tidigare exsambo och senare misshandlat henne. Det sista larmet ska enligt polisen ha handlat om att han hotade sin mor och syster.

Beväpnad med två knivar

När polis anlände till området vid Viktor Rydbergsgatan tog det bara några minuter innan man fick syn på Mesut Sahindal, beväpnad med en kniv i vardera handen.

– Han blir uppmanad att slänga ifrån sig knivarna. Trots flera tillsägelser gör han inte det, utan på något sätt går han emot polisen. De känner sig hotade och drar sina tjänstevapen. Man avlossar varningsskott, han fortsätter då det hotfulla uppträdandet, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen till SVT Nyheter.

Polisen ska därefter ha skjutit verkanseld som träffade Mesut Sahindal i benet. Man försökte sedan med pepparspray  – men även det utan effekt, berättar Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

– Sen avlossas ett skott som träffar honom i huvudet och han avlider troligen direkt på platsen.

Flera vittnen som bor i närheten av platsen där mannen sköts uppger till Expressen att de hört flera skott avlossats.

– Det var mer än sju skott. Polisen har spärrat av entrén här, säger en av de boende i området till tidningen.

Misshandlat ex-sambo

År 2011 åtalades Mesut Sahindal för mordförsök sedan han skjutit sin dåvarande sambo i axeln med en revolver. Skottet ska ha avlossats i samband med ett bråk där sambon meddelat att hon tröttnat på hans missbruk och kriminella leverne.

Uppsala tingsrätt dömde Sahindal för grov misshandel eftersom man ansåg att det inte gick att bevisa att han haft uppsåt att döda kvinnan med skottet.

Sedan Mesut Sahindal avtjänat sitt fängelsestraff i november 2013 blev han återigen misstänkt för brott mot den tidigare sambon, då olaga hot, och så sent som den 20 februari utfärdades ett kontaktförbud. Sahindal var varken tillåten att besöka eller på annat sätt kontakta kvinnan.

Släpptes fri efter förhör

Trots förbudet sökte Mesut Sahindal alltså upp sin före detta sambo – på orten några mil utanför Uppsala där kvinnan bor – vid två tillfällen på måndagen. Vid det första tillfället, på förmiddagen, ska han ha hotat henne. Vid det andra tillfället, vid 21-tiden på kvällen, ska han ha misshandlat henne.

Klockan 21.32 greps Mesut Sahindal  för att sedan friges av åklagare klockan 03 i natt. Jourhavande åklagare tog beslut om frigivning efter förhör, polisen kan inte svara på hur beslutet fattats.

– I det här ärendet har åklagaren fattat beslut om frigivande, mer än så vill jag inte kommentera det, säger Lisa Sannervik på Uppsalapolisen.

SVT har sökt den aktuella åklagaren för en kommentar.

”Det värsta man kan råka ut för som polis”

Morgonens skjutning är den senaste i raden av ett antal fall där poliser skjutit personer till döds. Senast i mars sköts en man beväpnad med spjut i Partille utanför Göteborg.

– Sånt här är det värsta man kan råka ut för som polis. Att behöva använda tjänstevapnet och att någon dessutom avlider, säger Hans Olsson, ombudsman på Polisförbundet med inriktning på arbetsmiljöfrågor.

Enligt Olsson är det viktigaste, både för utredningen och för de enskilda poliserna, att de så snabbt som möjligt får berätta vad som hänt och vad de upplevt. Om det sedan sker i form av förhör eller andra sorters samtal är mindre viktigt.

– Det beror på deras mentala tillstånd, det blir väldigt olika reaktioner från person till person.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polis sköt ihjäl knivman

Mer i ämnet