I vaccinationslokalen i Knivsta rustar man nu för en ketchup-effekt, allt eftersom yngre personer ska vaccineras. Hör Gary Wilson, lokalansvarig, i klippet. Foto: Pontus Stark/SVT

Ketchupeffekt väntas i landets yngsta kommun

Uppdaterad
Publicerad

Knivsta har hög smittspridning och är samtidigt en av de kommuner med lägst andel vaccinerade i landet.

– Man kunde alltid önska att det gick fortare att vaccinera, säger kommunstyrelseordföranden Klas Bergström (M).

Enligt Vaccinationsregistrets senaste siffror som går att jämföra med övriga kommuner i landet – är var tionde ur Knivstas befolkning fullt vaccinerade med två doser – och fyra av tio har fått den första dosen.

Det är lägsta andelen i Uppsala län – och bland de allra lägsta av alla Sveriges kommuner. Samtidigt är smittspridningen i Knivsta bland den högsta i länet.

Coronaviruset i Uppsala

Behöver ni överväga hårdare restriktioner här i kommunen jämfört med övriga länet för att möta smittan här då så få har fullvaccinerats?

– Det finns en beredskap där vi kan se över hur vi ska göra med offentliga miljöer – om de ska öppnas i samma takt som i andra kommuner eller inte, säger Klas Bergström, kommunstyrelsens ordförande (M) i Knivsta.

Har fått minst vaccin

Förklaringen är enkel menar vaccinationssamordnaren i Region Uppsala:

– Det beror just på att man har yngst befolkning och då har man hittills fått minst vaccin tilldelat, säger Margareta Öhrvall.

Men har ni övervägt att styra om vaccinet nu på grund av smittläget?

– Nej. Smittan går upp och ned i olika kommuner och vi håller samma takt i alla kommuner.

I klippet får du veta mer om Knivsta och om den väntade ketchup-effekten.

Vaccinationsregistrets siffror

Uppgifterna kommer från Nationella vaccinationsregistret och publiceras av Folkhälsomyndigheten. De gäller till och med vecka 20.

Vissa regioner publicerar dagliga siffror, men inte alla, vilket gör vaccinationsregistrets bäst lämpade för jämförelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet