Knivsta kommun får böta över 200 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten har beslutat att Knivsta kommun ska betala 210 000 kronor i skadestånd. Anledningen är att man brutit mot lagen om offentlig upphandling.

Det är Konkurrensverket som hävdar att Knivsta kommun ingått ett avtal med ett konsultföretag utan att först utannonsera avtalet. Något som alltså bryter mot lagen om offentlig upphandling.

– Det är något som vi har vetat om länge. Det här var Konkurrensverkets förslag. Vi har sagt till Förvaltningsrätten att vi inte har något ytterligare att framföra, vi har accepterat det, säger Lena Fransson, kommundirektör Knivsta kommun.

Notan: 2,5 miljoner

Konsultföretaget har totalt fakturerat kommunen drygt 2,5 miljoner kronor, vilket är mer än dubbelt så mycket som det som stod i den aktuella offerten.

– Vi var i ett läge där vi var tvungna att arbeta fram en översiktsplan, vi trodde att vi skulle klara det med interna resurser, men det gick inte. Och då var vi tvungna att ta hjälp utifrån, säger Lena Fransson.

Kommunen har själva uppgett att de trodde att uppdraget skulle hamna under gränsen för vad som krävs för en offentlig upphandling.

”Visste att vi befann oss i gråzonen”

Är det här slarv från er sida?

– Naturligtvis hade vi önskat att vi hade kunnat gjort det på ett annat sätt och att vi hade haft en annan tisdsplan. Men det inträffade saker som vi inte kunde förutse och då var vi tvungna att hitta en lösning. Vi visste att vi befann oss i gråzonen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivsta

Mer i ämnet