Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya makthavaren i Knivsta, Matilda Hübinette (KNU), vill försöka dra ner på byggtakten i Knivsta. Mer om det i klippet. Foto: SVT

Knivsta firar jubileum – då vill styret dra i handbromsen

Uppdaterad
Publicerad

Stor inflyttning och en snabb expansionstakt, så kan Knivstas första 20 år summeras. Men den nya politiska ledningen vill nu dra ner på takten – trots avtalet med staten där Knivsta kommun gått med på att nästan tredubbla befolkningen till 2057.

Var och vartannat år har Knivsta kommun legat i toppen när det gäller inflyttning i landet sett till antalet invånare. För 20 år sedan bestod Alsike av några enstaka hus – i dag beskrivs området som en villastad.

Men utbyggnaden är numera en vattendelare i Knivsta. Både bland partierna i kommunfullmäktige och bland de som bor i kommunen.

Uppsalapaketet

Omförhandling högt på agendan

Knivsta.nu gick till bland annat till val på en omförhandling av det så kallade fyrspårsavtalet med staten, och en ”rimlig utbyggnadstakt”.

Och i det arbetet ingår att förhandla om fyrspårsavtalet. Men det kan stå kommunen dyrt att inte följa avtalet.

– Knivsta kommun kan bli av med Alsike station om man frångår avtalet. En ny station kräver ett resunderlag och försvinner det så kanske stationen inte byggs, säger Johan Edstav (MP) statens tidigare fyrspårsförhandlare.

Klippet: I klippet hör du hur Matilda Hübinette (KNU), kommunstyrelsens ordförande, vill forma 20-åringen.

Får nya spår – ska bygga 15 000 bostäder

I det så kallade fyrspårsavtalet med staten tar Knivsta kommun på sig att att bygga 15 000 bostäder i närheten av de nya spåren till år 2057.

I fyrspårsavtalet står det att minst 30 procent av de nya bostäderna ska vara hyresrätter.

I motprestation ska staten bygga två nya spår mellan Stockholm och Knivsta.

Källa: Knivsta kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsalapaketet

Mer i ämnet