Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En ny digital satsning ska göra invånarna mer delaktiga i den kommunala samhällsdebatten. Foto: SVT

Knivsta inför medborgarråd – invånare får tycka till

Publicerad
Hur vill invånarna i Knivsta att deras kommun ska se ut i framtiden? Det är en av frågorna som man nu kan vara med och påverka då Knivsta kommun har påbörjat en ny digital satsning där man vill få en bättre dialog mellan politikerna och de som bor i kommunen.

Från och med 20 november kan du som är över 16 år och folkbokförd i Knivsta delta i kommunens nya satsning där man vill pröva nya sätt för att få in kunskaper, åsikter och nya perspektiv. Målet är att invånare med olika bakgrund ska få en möjlighet att delta i den kommunala samhällsdebatten.

– Det finns människor som är duktiga att göra sig hörda i sociala medier eller på möten. Vi vill att fler röster får komma in från olika grupper då det är viktigt att alla Knivstabor gör sig hörda, säger Peter Evansson (S), ordförande i kommunstyrelsen i Knivsta.

De åsikter som tas upp i Medborgarrådet kommer inte vara beslutande utan rådgörande.

Vill locka unga att delta

Man hoppas kunna locka flera olika typer av målgrupper i samhället att delta i satsningen, och en av dem är unga personer över 16 år. Därför har man försökt anpassa texten och enkäten för att göra den intressant och lättförståelig.

– Politiken och vi inom förvaltningen tycker att det här handlar om Knivstas framtid och då vill vi också bjuda in de personer som är lite yngre, säger Hanne Natt och Dag, kommunikationschef på Knivsta kommun.

Lyssna på klippet för att höra mer om Knivsta kommuns nya Medborgarråd.

Medborgarråd

Visa

Satsningen innebär att du som deltagare får genomföra en digital enkät och svara på frågor några gånger per år. Frågorna i själva enkäten kommer främst beröra områden som kommunens utveckling och framtid.

Som en komplettering till detta kommer man även genomföra mindre fokusgrupper med 12-15 personer där du som invånare får ha ett fördjupande samtal med politiker och tjänstemän.

Och det är just denna form av ett Medborgarråd, en digital enkät och fokusgrupper, som Knivsta kommun är först med att genomföra i landet.

Källa: Knivsta kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer