Helge Fossmo Foto: Jan Düsing / TT

Fossmo varnas – avvek under permission

Uppdaterad
Publicerad

När tidigare Knutbypastorn Helge Fossmo hade permission avvek han från planen och tog in på hotell. Kriminalvården varnade honom, och nu har ärendet nått Förvaltningsrätten.

Det var vid en visitation av fängslade Helge Fossmos värdeskåp som hotellkvittot hittades. Av kvittot framgick det att hotellet låg relativt långt från den resplan som var planerad för Fossmos aktuella permission.

Det här resulterade i att Kriminalvården beslutade att tilldela Helge Fossmo en varning för att han brutit mot permissionsplanen, genom att sova och vistas på en annan plats än på den angivna adressen för permissionen.

Men Helge Fossmo ville ha beslutet upphävt och överklagade varningen till Förvaltningsrätten i Stockholm. Han menar att han endast gjort ett kort stopp på orten, att hotellkvittot var en present till en närstående, och att han själv alltså inte övernattat på hotellet.

Bokad i hans namn

Förvaltningsrätten bedömer däremot att Fossmo har vistats två nätter på ett hotell på en ort utanför resplanen, bland annat eftersom kvittot visar att hotellvistelsen var bokad i hans namn, och att datumen stämmer överens med dem för permissionen.

Förvaltningsrätten anser inte att Helge Fossmo har lämnat en rimlig förklaring till kvittot, och inte heller att det är styrkt att han följde permissionsplanen, och avslår därför hans överklagande om varningen från Kriminalvården.

Numera kallar sig Helge Fossmo Helge Iversen. Han är dömd till livstids fängelse efter mordet och mordförsöket i Knutby 2004.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer