Man har tidigare trott att komjölk i modersmjölksersättning ökar risken för barndiabetes. Foto: Hasse Holmberg

Komjölk ökar inte risk för barndiabetes

Publicerad

Komjölk i modersmjölksersättning ökar inte risken för typ 1-diabetes hos barn, vilket man tidigare trott.

Typ 1-diabetes hos barn har nästan fördubblats sedan 1980-talet och man har misstänkt att modersmjölkersättning med komjölk kan öka risken, om sjukdomen tidigare finns i familjen. En stor internationell studie har nu kommit fram till att detta inte stämmer, rapporterar Vetenskapsradion i Sveriges Radio.

Drygt 2.000 barn från 15 länder studerades under 15 års tid. Hälften fick vanlig modersmjölkersättning när de var små, medan den andra hälften fick ersättning med förändrade komjölksproteiner. Det visade sig att ersättningen med vanlig komjölk inte ökade förekomsten av diabetes.

– Det innebär att det finns något i vår livsmiljö som ökar risken att insjukna, säger Mikael Knip, professor i barnsjukdomar vid Helsingfors universitet och ansvarig för studien, till radion och pekar på förkylningsvirus som en möjlig förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DIABETES UPPSALA

Mer i ämnet