En tidigare hög mellanchef inom Uppsala kommuns förvaltning Teknik & Service är borttvingad från sin tjänst efter att ha brutit mot lagen om offentlig upphandling. Borttvingandet skedde efter en intern utredning, ledd av Uppsala kommun, som kom fram till att tjänstemannen gjorts sig skyldig till en felaktig direktupphandling.
– Felet är att vi har brutit mot lagen om offentlig upphandling, och så ska det inte gå till, säger produktionsdirektören Helen Åsbrink.
VIDEO: Bygget kostade över 700 000 kronor
Anonyma chefen svarar
Personen som gjorde den olagliga beställningen är en nu borttvingad hög mellanchef inom förvaltningen Teknik & Service, och till SVT Nyheter Uppsala säger han om varför han gjorde den olagliga beställningen.
– Det var stressigt.
VIDEO: Hör den anonyma mellanchefens svar
”Dålig planering är inte ett argument”
Enligt mellanchefen var stress en faktor som spelade in när han tog beslutet om att kringgå lagen. Men enligt Sveriges främsta expert på lagen om offentlig upphandling håller sällan sådana argument.
– Inte om det inte finns risk för att saker ska ramla ned i folks huvud, och om det enbart handlar om dålig planering är det inte ett argument som håller, säger Andrea Sundstrand.
VIDEO: ”Dålig planering är inte ett undantag”
Den olagliga beställningen fick även kommunens interna ekonomiavdelningar att reagera. Frågor började ställas till mellanchefen om varför han inte använde kommunens interna hantverkare.
”Jag ifrågasatte det”
SVT Nyheter Uppsala har talat med en tjänsteman som vill vara anonym, hen berättar att hen tidigt började ana oro kring beställningen.
– Fakturan kom till mig och jag började ha funderingar. Det var något som inte stämde. Jag tog upp det med honom men fick snabbt ett svar om att det inte var något att oroa sig över, säger hen.
Tjänstemannen fick bland annat svaret att de interna smederna hade mycket att göra, och helt enkelt inte hann med att utföra jobbet som istället lagts ut olagligt på det lokala hantverksbolaget. Men att kommunens interna hantverkare inte skulle haft tid är en uppgift som visar sig inte stämma när SVT Nyheter Uppsala ringer upp dem.
VIDEO: Hör tjänstemännens svar
Intern utredning
Under hösten valde kommunen att dra igång en intern utredning. Utredningen mynnade ut i att mellanchefen tvingades bort från sin tjänst, men fortfarande råder det mycket sekretess kring under vilka förutsättningar mellanchefen fick gå, men enligt uppgifter till SVT Nyheter Uppsala rör det sig om fortsatt lön i sju månader – utan motprestation. Det är dock något kommunen inte vill kommentera.
VIDEO: ”Med respekt för eventuella anställda kommenterar jag inte det”
I och med att den nu borttvingade mellanchefen genomgående varit det lokala hantverksbolagets kommunkontakt skulle det enligt Andrea Sundstrand också kunna röra sig om jäv.
– Om det finns relationer, så som personliga eller professionella, kan det finnas risk för det. Det kommer dessutom en ny lag till våren som kommer inkludera sådana frågor, säger hon.
”Inget jag vill kommentera”
Men det är inte något kommunen valt att utreda vidare, varken internt eller via myndigheter.
– Inget jag vill kommentera, säger produktionsdirektören Helen Åsbrink.
VIDEO: ”Inget jag vill kommentera”
VIDEO: Andrea Sundstrand: Därför är det viktigt att kommuner följer lagen
Se hela inslaget här.
Lagen om offentlig upphandling
- Den offentliga sektorn i Sverige gör varje år inköp för uppskattningsvis 600 miljarder kronor. De offentliga inköpen regleras genom upphandlingslagstiftningen.
- För att på bästa sätt ta tillvara konkurrensen på marknaden och hushålla med skattemedlen måste offentliga myndigheter följa vissa bestämmelser vid inköp. Detta framgår av reglerna för offentlig upphandling.
- Reglerna för offentlig upphandling bygger på EU-direktiv och är till stor del likadana inom hela EU. Grundprinciperna bygger på objektivitet och öppenhet. De upphandlade myndigheterna ska vara sakliga och välja leverantör utifrån det som köps. Det får inte förekomma lojalitet mot leverantörer eller tidigare leverantörer. Valet av leverantör ska ske på affärsmässig grund och baseras på vilken leverantör som erbjuder den bästa varan eller tjänsten till de bästa villkoren. Alla leverantörer ska få möjligheten att tävla på samma villkor i varje upphandling.
Källa: Upphandlingsmyndigheten