Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En uteservering som växt ut i gångbanan gör det trångt och trafikfarligt. Se mer i klippet. Foto: SVT

Östhammars kommun sätter ned foten – för rörigt runt uteserveringar

Uppdaterad
Publicerad

Östhammars kommun har under pandemin sett lite mellan fingrarna på uteserveringar och andra arrangemang i hjärtat av Öregrund. Det har lett till att det har blivit rörigare än vanligt i hamnen – och att folk klagar.

Uteserveringar som har brett ut sig och trottoarpratare som står i vägen. Det har lett till att syrliga synpunkter trillat in i en strid ström till Östhammars kommun.

Enligt Ulf Andersson, sektorschef vid Östhammars kommun, har man gått näringsidkare till mötes under pandemin. För mycket enligt somliga, vilket lett till ett rörigare hamnområde.

Börjar om från noll

– Nu vill vi börja om från noll, och därför säger vi upp alla avtal gällande kommunal platsmark, säger Ulf Andersson och betonar att förändringarna som kommunen vill få till ska ske i dialog.

– Det måste bli tydligt och tryggt för dem som bor här och för turisterna som kommer hit, säger han.

Klippet: Följ med till Öregrund där det är trångt om utrymme.

Den 8 juni beslutade tekniska utskottet i Östhammars kommun om att säga upp befintliga nyttjanderättsavtal. Målet är att justera dem för att ”stärka tryggheten och attraktiviteten i Öregrund”. Förvaltningen säger upp avtalen den 30 juni. Från 2022 är det nya föreskrifter som gäller och nya taxor för torg och allmän plats.

Källa: Östhammars kommuns hemsida

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet