Kommunalrådet Erik Pelling (S) (andra fr höger) presenterar tillsammans med bygdebolagets i Oxsätras ordförande Thord Hägg kommunens nya landsbygdsprogram på måndagen. Foto: SVT

Kommunen satsar på levande landsbygd

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen presenterade Uppsala kommun sin nya satsning på landsbygdsutveckling.

Målet är att med hjälp av bidrag från Tillväxtverket och kommunens egna budgeterade pengar få igång serviceplatser på 10 ställen runt om i kommunen.

Under flera år har många landsbygdsorter runt om i landet fått uppleva att vardagsservice som livsmedel, apotek och post flyttar allt närmre stadskärnan. Det är något som Uppsala kommun nu ändra på.

I Oxsätra norr om Uppsala där de boende själva startat lanthandel i en tidigare ICA-butik presenterade kommnunalrådet Erik Pelling på måndagen kommunens nya landsbygdsprogram som ska göra det möjligt att vända den negativa trenden.

– Vi vill att fler ska kunna bo på landsbygden, att skolor ska överleva och att de butiker som finns ska utvecklas och att de butiker som har försvunnit ska komma tillbaka, säger Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala kommun med ansvar för landsbygdsfrågor.

Långsiktig satsning

Kommunens nya Landsbygdsprogram gäller för perioden 2017-2023 och ska möta behoven hos de närmare 50 000 kommuninvånare som bor på landsbygden.

– Vi tror att det finns möjligheter till att utveckla Sveriges bästa landsbygd här och i ett första skede handlar det om att stärka den kommersiella servicen, säger Erik Pelling

Hur kommer det sig att kommunen vaknar upp för det här just nu?

– Man kan tycka att det är sent, men bättre sent än aldrig. Kommunen har verkligen storsatsat nu. Vi har ett av landets mest ambitiösa nivå för vår landsbygdsutveckling och nu handlar det om att se till att alla kommunens delar jobbar fokuserat på det här i många års tid.

Gemensamma krafter

I Oxsätra och Åkerlänna startade invånarna för några år sedan ett så kallat bygdebolag. Genom det bolaget satsade invånarna aktiekapital och sedan två år äger man den gamla livsmedelsaffären i Oxsätra. 

– Vi känner att det är oerhört viktigt att det finns en butik som kan ge service, att det finns vanliga dagligvaror att få tag på och att man har det i en närhet. Butiken är ett tecken på att det är liv i bygden, och det är därför vi jobbar hårt i den, säger Thord Hägg är ordförande i bygdebolaget och han förklarar varför bygden satsade på det här sättet.

Servicepunkter

Kommunen vill satsa på att skapa så kallade servicepunkter, vilket inte bara innebär att det finns livsmedel och andra varor att sälja utan också erbjuda möjlighet för kommunservice. 

– Vi hoppas att det här kan vara en förebild. Oxsätra och Åkerlänna ligger inte vid någon stor väg och då är det viktigt att vi har tillräckligt stort underlag så att vi får liv i butiken och därmed liv i bygden, säger Thord Hägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.