Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här kommer kommunens nya filmstudio ligga – som kostar skattebetalarna 15 miljoner kronor. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Uppsala kommun skaffar egen filmstudio – för 15 miljoner: ”Skatteslöseri”

Publicerad

8,7 miljoner kronor i byggkostnader. Därefter 1,5 miljoner årlig hyra i tio år.

Det är prislappen för Uppsala kommuns nya studio för video- och ljudinspelning i stadshuset.

– Det är helt orimligt, säger Therez Almerfors (M), kommunalråd.

För tre år sedan bad kommunikationsstaben på kommunen om en ny studio för filmproduktioner, interna konferenser och medborgardialoger.

Därefter har det gjorts flera platsbesök i Stockholm för att se hur andra aktörer har tänkt – framför allt när det kommer till ljudisolering då stadshuset ligger intill en av Uppsalas mest trafikerade korsningar.

Ljudisolering för flera miljoner

Att säkra ljudet kommer att kosta 45 000 kronor per kvadratmeter, trots sänkta ljudkrav. Då den nya studion enligt skissen ska bli 254 kvadratmeter stor och ligga på bottenplan mot Kungsgatan landar totalsumman på 8,7 miljoner kronor – som betalas av det kommunala bolaget UKAF.

Därefter ska kommunen hyra studion för 1,5 miljoner kronor årligen, med ett avtal på tio år.

– Att lägga 15 miljoner av skattebetalarnas pengar på en kommunal filmstudio när vi är i en situation där vi ska använda varje krona varsamt är inget annat än skatteslöseri, säger Therez Almerfors (M).

Pelling (S): Svårt beslut

Kommunen har försökt hyra ut lokalen som studion ska ligga i, men gått bet. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) säger att beslutet att bygga studion har varit svårt.

– Det har inte varit självklart men vi har landat i att det vi tror att det är värt det. Digitaliseringen innebär investeringar, och när vi har gjort det tidigare har det ibland blivit jättebra och ibland har vi gått åt fel hål, säger han.

– Hur det kommer att sluta här vet jag inte.

Ni har sagt att det är bistra tider för Uppsala och att ni måste vända på varje krona – ni hade kunnat få 30 anställda inom förskolan för samma pengar – är det då rimligt att lägga 15 miljoner på en ny filmstudio?

– Om man ställer det så mot varandra går det inte att försvara, men man behöver göra satsningar på digitalisering för att alla verksamheter att få resurser att räcka längre.

I klippet ovan: Här kommer kommunens nya filmstudio ligga – som kostar skattebetalarna 15 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.