Antonio Palm och Andreas Lindholm i Radio Fyris studio ett. Foto: SVT

Kommunen stoppade Radio Fyris intervju

Uppdaterad
Publicerad

När Uppsala kommuns dagliga verksamhet Radio Fyris ville bevaka en konferens som handlade om sex och samlevnad för personer med funktionsnedsättning fick de order från chefer på kommunen om vilka de fick och inte fick intervjua.

– Jag tycker att det är obehagligt att chefer så högt upp i kedjan lägger sig i vad en enskild verksamhet producerar. Speciellt eftersom vi är en journalistisk verksamhet, säger Andreas Lindholm som arbetade på Radio Fyris fram till i våras.

Och det var just i våras som föreningen Kulturparken och Radio Fyris inledde ett samarbete angående en konferens på temat sex och samlevnad för personer med funktionsnedsättning.

Order om att avbryta samarbete

Snart fick stationschefen Andreas Olander besked från sin chef Catharina Borg Pettersson, som även är ansvarig utgivare för Radio Fyris, om att de inte fick samarbeta med Kulturparken. Enligt Andreas Olander hade hon i sin tur fått order från sina chefer.

Kulturparken gick ändå vidare med konferensen och medarbetarna på Radio Fyris bestämde sig för att bevaka konferensen journalistiskt.

”Brott mot yttrandefriheten”

Men då fick de strikta order uppifrån om vem de fick och inte fick intervjua. 

– Först sa de att vi inte fick intervjua någon på konferensen, men då sa jag att det var ett brott mot yttrandefriheten. Då ändrade de sig och sa att vi inte fick intervjua någon i ledningsnivå för Kulturparken, berättar Andreas Olander.

De fick inte heller låta föreningen hålla möten i Radio Fyris lokaler eller låna dem utrustning.

– Vi fick ingen riktig motivering, förutom att relationen mellan Vård och omsorg och Kulturparken verkar infekterad.

Han förklarar att syftet med Radio Fyris verksamhet är att assistera deltagarna när de producerar sina egna program utifrån sina egna intressen.

– Så att Vård och Omsorgs högsta chefer går in och detaljstyr innehållet är ett stort övertramp.

Aldrig hänt förut

De erfarna radiosändarna Andreas Lindholm och Antonio Palm har aldrig varit med om något liknande under de år som de jobbat på stationen.

– Nej, vad jag förstår ska vi få prata om i princip vad vi vill. Så nej, det har aldrig hänt förut, konstaterar Antonio Palm.

”Skolboksexempel på hur det inte fungerar”

Iki Gonzalez Magnusson, som är programledare för Funk i P1, är kritisk.

– Detta är ett skolboksexempel på hur det inte fungerar när man utgår från en norm i vilka det är som har rätt till till exempel sex och samlevnad. Och alla som är utanför den boxen tycker man inte har samma rätt, säger Gonzalez Magnusson.

– Då kan man göra såna här beslut utan att egentligen behöva förklara varför, och komma undan med det.

Anmäldes till Justitiekanslern

Händelsen på Radio Fyris anmäldes tidigare i somras till Justitekanslern för brott mot censurförbudet.

Men Justitekanslern valde att inte inleda en förundersökning. Motivering var att eftersom kanalen drivs av Uppsala kommun är det även dom som ska besluta vad som ska sändas.

Läs mer här om hur Uppsala kommun ser på händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.