Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör Uppsala kommun. Foto: SVT

Kommunen: Svårast i förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Lärarbristen kommer att bli värre i Uppsala län. Men hittills ser Uppsala kommun ingen kris i skolan. Däremot är det tufft i förskolan med stor brist på förskollärare.

Enligt Skolverkets prognos kommer det behövas anställas omkring 700 nya förskollärare före år 2021 i Uppsala län. Det är nästan 50 procent fler än vad som jobbar idag. Om andelen behöriga förskollärare dessutom ska öka handlar det om över 900.

– Det är förskolan som är vår utmaning. Vi ser redan idag att det är stor brist på förskollärare. Vi får arbeta väldigt mycket för att få förskollärare till våra förskolor, säger Birgitta Pettersson, utbildningsdirektör i  Uppsala kommun.

Nya förskolor kräver lärare

För att kunna starta en ny förskola krävs behöriga förskolelärare, men trots bristen har kommunen inte hittills misslyckats med att öppna en ny förskola på grund av lärarbrist.

– Vi jobbar enormt mycket för att hitta förskollärare och lyckas med vårt uppdrag, men det är väldigt väldigt utmanande.

Uppsala populärt hos lärarstudenter

Det kommer dock att behövas många nya lärare i grund- och gymnasiekosla. Skolverket bedömer att det behövs anställas 2.500 före 2021. Men i Uppsala kommun är läget ännu inte kritiskt enligt förvaltningschefen.

– Vi ser ännu inte den stora lärarbristen i grund- och gymnasieskolan som vi kan se i andra kommuner. Vi är lyckligt lottade i Uppsala som har lärarutbildningen här. Sedan är det attraktiv att jobba i Uppsala, säger Birgitta Pettersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.