Foto: SVT

Kommunens drag: Utökade krogkontroller under lönehelgen

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun kommer att genomföra oannonserade besök på krogar och restauranger under lönehelgen. Syftet är att se över trängselsituationen.

Senast det var löningshelg såg man, från Region Uppsalas sida, en ökning av smittspridningen. Nu är det dags för lönehelg igen och då väljer kommunen att besöka restauranger och krogar i Uppsala.

– Med anledning av den ökade smittspridningen känner vi att det är dags att sätta in resurser, säger Tobias Johansson, avdelningschef på miljöförvaltningen vid Uppsala kommun.

Coronaviruset i Uppsala

Krögaren Cemil Alparslan välkomnar fler kontroller.

– Jag upplever absolut inte att vi har några problem med trängsel. Jag tycker människor beter sig som man ska och om någon inte gör det känner både jag och personalen ett mandat att tillrättavisa, säger han.

Samtidigt efterlyser han en större tydlighet från myndighetshåll och media.

– Klumpa inte ihop alla serveringsställen till ett. Det är skillnad på ett café, en nattklubb och en restaurang. Är det inte okej att gå ut och äta på en restaurang som anpassat sig för att det ska kunna ske på ett säkert? Var tydligare med det i så fall, säger Cemil Alparslan.

Hör mer i spelaren ovan: ”Att supa i en bar där det är trångt är fel.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet