Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tunabergsskolans rektor Lisa Landerhjelm ger Uppsala kommun skarp kritik i klippet efter att de tvingats ta bort tjänster från skolan. Foto: Johanna Sundbeck

Rektorns oro när Tunabergsskolan tvingas banta lärartjänster

Uppdaterad
Publicerad

Skolans ersättning för eleverna täcker inte de ökade kostnaderna, enligt rektor Lisa Landerhjelm.

Tunabergsskolan i Uppsala tvingas nu ta bort tjänster – till exempel specialläraren i matte.

– Elever riskerar att inte få sin gymnasiebehörighet, säger rektor Lisa Landerhjelm.

Tunabergsskolan tillhör en av de skolor i Uppsala kommun med ett mycket ansträngt budgetläge. Det säger rektor Lisa Landerhjelm som menar att skolans ersättning för eleverna inte täcker upp för alla kostnadsökningar.

Vid skolstart skickade hon därför ut ett brev till samtliga vårdnadshavare där skolan meddelade att man minskat på personalen.

Ekonomisk kris i Uppsala län

”Detta innebär att vi har minskat vår personal genom att ta bort tjänsten som specialpedagog, en tjänst som speciallärare i matte”, skriver hon i brevet.

Facket: ”Otillräckliga åtgärder”

Prisökningar, ökade pensionskostnader och hyreskostnader påverkar den svenska skolans ekonomi, enligt fackförbundet Sveriges lärare.

 Kommunalråd Eva Christiernin (S) säger att rektorer i kommunen just nu ”vänder och vrider på varenda krona” och att skolan i Uppsala i dag inte är likvärdig.

– Vi har en överenskommelse i Uppsala om att vi ska sluta effektivisera och sluta dra ner på bidragen till grundskolan, säger hon.

Oro inför hösten

Helena Dübeck, ordföranden för Sveriges lärare i Uppsala, säger att överenskommelsen är viktig – men att den inte löser problemet.

– Det räcker inte då vi har sett kostnadsökningar. Kommunen behöver se över vart pengarna går och överväga att höja skolpengen, det finns ingen mer effektivisering att göra, säger hon och fortsätter:

– Flera lärare är nu oroade inför hösten om hur man ska klara skolans uppdrag med kommande nedskärningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet