Bron kommer att vara stängd i ungefär en månad. Foto: SVT Uppsala

Bro måste repareras efter miss – kostar en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Haglunds bro i centrala Uppsala är stängd för biltrafik i en månad. Bron skadades när is skulle hvylas bort från den. Nu ska den lagas.

Så sent som sommaren 2017 lades en ny vägbana på bron som löper över Fyrisån vid Ungdomens hus. Senare på vintern skadades bron i samband med snöröjning. En lastbil, som hade i uppdrag att hyvla bort is, körde över bron och skadade vägbanan.

– Det var en olyckshändelse. Vägbanan på bron är mjukare än vanlig asfalt och därför ska is-hyveln inte köras på den. Någonstans har det blivit en miss i kommunikationen, säger Johannes Eriksson, projektledare på Uppsala kommun.

Stopp för bilister

Bron stängde 29 juni och beräknas öppna igen 24 juli. För bilar är det totalstopp. Cyklister och gångare kan ta sig över då en av brons två gång- och cykelbanor hålls öppen.

– All beläggning som sitter löst till följ av olyckshändelsen ska tas bort och lagas. Samtidigt passar vi på att måla om bron, säger Johannes Eriksson.

Arbetet beräknas kosta omkring en miljon, enligt kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.