Vad önskar de äldre av Uppsala kommun? Vi frågade några seniorer på Nyby servicehus. Foto: SVT

Kommunens plan: Ett vänligare Uppsala för äldre

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kommun vill slå ett slag för de äldre och bli en mer äldrevänlig kommun. Det handlar om allt från att få fram fler äldrebostäder till att underlätta för seniorer att träffas oftare.

Kommunen har genom ett omfattande undersökningsarbete identifierat tre förbättringsområden för äldre: livsmiljö, jämlikhet, delaktighet och hälsa.

Här handlar det om att få till fler och billigare äldrebostäder, skapa fler gemensamhetslokaler, fler sittplatser utomhus, billigare kollektivtrafik och skapa möjlighet för fler att delta i fysiska aktiviteter.

I höst ska handlingsplanen för en äldrevänlig kommun klubbas i äldrenämnden och senare i kommunstyrelsen. En person ska också anställas för att driva på alla nämnder och bolag i kommunen, för att de ska ta hänsyn till och jobba för äldres välbefinnande ur ett brett initiativ.

Kämpar för en bättre tillvaro

Vad satsningen kommer kosta kommunen finns det i nuläget inga siffror på, men Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden, vill kämpa för att de äldre i Uppsala ska få en bättre tillvaro.

– De har kämpat och slitit  ett helt yrkesliv, nu är det dags för oss att ge tillbaka, säger Caroline Hoffstedt.

I klippet intill kan du höra vad några äl dre på Nyby servicehus vill att kommunen gör för seniorerna i stan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer