”Det här är den enskildes egna hem, så vi kan inte stoppa det”, säger Lena Isokivelä om besöksförbudet på Tallmons äldreboende. Foto: TT/SVT

Besöksförbud på äldreboende kontrolleras inte

Uppdaterad
Publicerad

Sedan en tid tillbaka råder det – liksom vid många andra äldreverksamheter i landet – besöksförbud på vård- och omsorgsboendet Tallmon i Skutskär. Men det kontrolleras inte.
– Vi kan bara vädja till anhöriga, säger Lena Isokivelä.

Under helgen avled de två personerna som i förra veckan konstaterades smittade av coronaviruset på Tallmon i Skutskär. Enligt Lena Isokivelä, förvaltningschef för omsorgsförvaltningen i Älvkarleby kommun, ska smittsspårning ha genomförts – men vad den har gett för resultat är inte känt.

– Det är oerhört beklagligt att de har gått bort. Vi känner naturligtvis med de anhöriga, de har blivit av med en närstående, säger hon.

Sedan en tid tillbaka är det besöksförbud för alla på boendet – men det innebär inte att anhöriga inte kan komma på besök.

– Boende och anhöriga har tagg så att de kan komma in. Det här är den enskildes egna hem, så vi kan inte stoppa det. Men sedan vi införde besöksförbudet på boendet har det inte varit särskilt många som velat komma.

Har det varit några besök på boendet sedan besöksförbudet infördes?

– Jag kan inte svara på hur det ser ut. Jag har inte den detaljinformationen. Men med tanke på att anhöriga har nyckel så finns det en möjlighet att man har kommit på besök.

Kan det ha varit besök som personalen inte har märkt av?

– Man borde märka av det, det tycker jag.

Vad har personalen för befogenheter? Kan de köra ut besökare?

– Nej, det kan man inte. Det är ett särskilt boende och vi kan inte vidta samma begränsningsåtgärder som regionen kan göra. Det här är en verksamhet som bygger på frivillighet, säger Lena Isokivelä.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet