Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berätta Vipul Vithlani om helvetet att vara avstängd från sin arbetsplats och hur det kändes när hans chef inte hade förtroende för honom. Foto: SVT

Efter 30 år i kommunens tjänst – knäcktes av anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Flera av dem som köpts ut från Håbo kommun under senare år känner att det kunde ha skötts bättre. En av dem är förra ekonomichefen Vipul Vithlani. Efter 30 år i kommunen gick han från aktad till anklagad.

– Jobbet har varit mitt liv, och jag har gjort allt för kommunen. Det var inte så här jag ville att det skulle sluta, säger Vipul Vithlani när vi träffar honom någon månad efter att han kommit överens med Håbo kommun om att avsluta sin anställning.

Vipul Vithlani har i över 30 år varit omtyckt i många läger, hans yrkesskicklighet har spridit sig – även utanför kommungränsen.

Vipul Vithlani hade gärna jobbat kvar till pensionen, men så blev det inte. Det nya styret, och topptjänstemännen i kommunen, ville annat. Vad som gjorde att han hamnade ute i kylan, vet han inte själv. Han kan heller inte peka på något han borde ha gjort annorlunda.

– Om de inte tyckte om min stil, varför inte säga det rakt ut? Jag kan förstå om man vill byta ut folk på poster – men den behandlingen jag varit med om, den önskar jag inte att någon får uppleva. Det har varit fruktansvärt.

Han anser att han mobbats ut, då han bland annat fick höra att han inte skulle ”sitta av” politiska möten.

Han anklagas också för att undanhållit ett stort belopp och det startas en stor utredning runt honom.

Lade en miljon på utredning

Förutom 18 månadslöner har kommunen lagt en dryg miljon kronor på att bland annat utreda hur Vipul Vithlani skötte sitt jobb. I dag har kommunen hyrt in en konsult som utför ekonomichefsjobbet. Det kostar över 200 000 kronor i månaden i minst ett år framåt.

– Jag kommenterar inte enskilda delar och enskilda överenskommelser, säger Mats Ståhl Elgström, biträdande kommundirektör.

Kommunalrådet Liselotte Grahn Elg (M) tycker inte att hon har haft någon dålig relation med Vipul Vithlani.

– Jag har aldrig avrått någon från att vara med på ett politiskt möte, säger hon.

I en promemoria på tre rader drar kommunen tillbaka alla anklagelser efter att ”tillkommande fakta inkommit”.

Någon officiell ursäkt har inte nått Vipul Vithlani.

Klippet: Vipul Vithlani berättar om sista tiden som ekonomichef i Håbo kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer