En man åtalas efter för att ha kört falsk polisbil med påslagna sirener. Mannen nekar till brott. Foto: från polisens förundersökning

Körde falsk polisbil med påslagna sirener – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Att köra en falsk polisbil är än så länge inte olagligt.

Men kör du en falsk polisbil med påslagna sirener kan du åka dit.

Det fick en man från Västerås erfara i somras, nu åtalas han.

Det var i somras som en polispatrull upptäckte en så kallad falsk polisbil med påslagna sirener i centrala Enköping. I brottsanmälan berättar poliserna att andra bilar flyttade sig för att släppa fram bilen: ”Sirenen låter lite mer åt det amerikanska hållet med ett waalande ljud”, står det i polisens förundersökning.

Läs mer: Falska polisbilar kan bli olagliga

Föraren, som är misstänkt för föregivande av allmän ställning, förnekar brott och får stöd av sin medpassagerare. I förhör har passageraren uppgett att blåljusen på bilen var urkopplade.

Åtalas för föregivande av allmän ställning

Enligt en av poliserna har föraren gjort sig skyldig till föregivande av allmän ställning eftersom han ”åkt i en polismålad bil, förvisso med amerikansk text men dock så har samtidigt larmanordningen använts. Han har fått reaktionen från andra fordon att de lämnar fri väg åt honom, vilket han som förare även har dragit nytta av genom att köra förbi och före andra fordon.

Ny lag ska sätta stopp för falska polisbilar

Regeringen har beslutat om en proposition med förslag som ska sätta stopp för användningen av falska polisbilar.

Förslaget innebär att polisens heraldiska vapen och ordet ”polis” bara ska få användas på riktiga polisfordon om inte ägaren har skaffat ett särskilt tillstånd. Polisen ska i så fall förelägga ägaren att avlägsna dem från bilen, något som är förenat med vite.

Dessa vapen eller ord ska ändå vara tillåtna på exempelvis veteranfordon, där det inte finns risk för förväxling med polisens fordon.

Polismyndigheten ska också kunna bevilja undantag för exempelvis fordon på museum eller som används i konstnärlig verksamhet, som filminspelningar.

Den nya lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2017.

Källa: Regeringskansliet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.