Kortast tågförseningar i Uppsala län

Publicerad

Slå ihop persontågens förseningar i hela Sverige så landar siffran på 63 000 timmar för 2018. Men skillnaden mellan länen är påtaglig. I bland annat Uppsala län var förseningarna kortast.

Kalmar och Norrbottens län är de län med högst genomsnittliga förseningar för persontågen. Där var tågen i genomsnitt 40 minuter försenade, enligt statistik från i fjol. Kortast förseningar hade Halland, Skåne och Uppsala län med 20 minuter långa förseningar i genomsnitt.

Att Norrbotten har längst förseningar kan förklaras med att järnvägsnätet till stor del består av enkelspår, med få alternativa vägar för tågen. Det menar Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Bland annat Uppsala län har kortast tågförseningar. Foto: Nyhetsbyrån Siren

För att ett tåg ska räknas som försenat måste det vara mer än fem minuter försenat till sin slutstation, eller ha blivit inställt samma dag eller dagen innan. Statistiken har sammanställts av förvaltningsmyndigheten Trafikanalys.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer