Kosläpp på SLU – denna gång utan publikfrieri Foto: SVT

Kosläpp på SLU – denna gång utan publikfrieri

Uppdaterad
Publicerad

200 fotbollsplaner saftigt, grönt bete. Klart att det blev rusning till det i Lövsta utanför Uppsala. Men kornas ystra språng och bufflande med varandra skedde nästan helt i skymundan.

– Vi har ställt in alla studiebesök, och i dag är det i stort sätt bara personalen som följer släppet, säger Mats Pehrsson, driftchef på Lövsta.

– Att vi inte har någon publik handlar om myndigheternas beslut, och vi skulle inte våga samla mycket folk med hänsyn till vår personal, som vi

Coronaviruset i Uppsala
Kor är sociala varelser som precis som människor behöver ordning och reda omkring sig. Kosläppet är en spegling av det, berättar professor Sigrid Agenäs vid SLU. Foto: SVT

  inte kan riskera, säger Sigrid Agenäs, professor i skötsel av mjölkkor.

Brydde sig inte

Men det här med coronapandemi rör inte Lilja, Saga, Frua, Rosa, Fanny, Permania, Maja, Bea, Stella, Sandra och alla de andra drygt 100 Lövstakorna i ryggen. De rödvita och svartvita tungviktarna, av raserna svensk röd och vit boskap och svensk holstein, skuttade in utomhussäsongen.

Se klippet ovan på de vårsläppta korna. Och nedan kan du höra Sigrid Agenäs berätta om varför korna agerar som de gör vid släpp – och hur de spenderar sina dagar:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet