Foto: TT Bild

Ammoniakliknande lukt svepte in över Uppland

Uppdaterad
Publicerad

En kraftig lukt av något som kan liknas vid ammoniak spred sig över stora delar av Uppland under fredagskvällen. Senare under kvällen uppgav pappersbruket i Skutskär att lukten eventuellt kunde komma från dem på grund av ett ofarligt utsläpp – på grund av en driftstörning.

Varken räddningstjänst, kommunen, polis eller Myndigheten för samhällsskydd och beredskap visste initialt var doften hade sin källa.

– Jag har talat med brandförsvaret och de har inte fått in uppgifter om någon olycka, säger Mats Dahlén, miljöinspektör på Uppsala kommun.

Samtliga instanser uppgav under fredagskvällen att de blivit nedringda av oroliga länsinvånare.

Räddningtjänsten valde under kvällen att patrullera stan, i sökandet efter ursprunget. Luktens spridning nådde Uppsala vid 17-tiden. Den ammoniakliknande lukten gick att känna från Enköping, till Uppsala och vidare upp norrut mot Tierp. En sträcka på flera mil.

Oklart ursprung

Från Stora Ensos sida, som äger pappersbruket i Skutskär i nordliga de delarna av Uppland, uppgav senare att man hade haft en driftstörning under eftermiddagen.

– Driftstörningen var tidigare under dagen och var åtgärdad vid 14-tiden. Den orsakade ett utsläpp av luktgaser, säger Carl Norell, presschef vid Stora Enso.

De luktgaser som bruket släppte ut är ofarliga uppger Norell. Dock kan inte Stora Enso med säkerhet slå fast att doften de facto komm från bruket.

– Det är jättesvårt att säga.

Green Cargo

Från Green Cargos sida, som transporterar gods på järnvägsnätet genom Uppsala län, uppgav man vid 18-tiden att man inte kände till huruvida lukten kunde komma från någon av företagets länstrafikerande godståg.

– Inte vad vi känner till nu eller har vetskap om, säger Lars-Åke Kjellson vid Green Cargos presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.