Foto: TT

Privatleasade bilar bromsar in

Uppdaterad
Publicerad
Efter flera års ökning av privatleasade bilar har utvecklingen stannat av och till och med gått ned i länet under förra året.

Under 2017 var det färre kunder som valde privatleasingen än 2016. Utvecklingen gick ned 14 procent och landade på 1.141 ny-privatleasade bilar.

Andelen leasade bilar bland alla fordon i länet som är registrerade på privatpersoner uppgick sammanlagt till 22,3 procent under förra året 2017, enligt siffror från Motorbranschens riksförbund (MRF).

– Jag tror haussen har lagt sig lite. Vi har nått kulmen kan man säga, säger Johan Holmqvist, bilhandelsansvarig MRF.

Starkt 2016

Enligt MRF var 2016 det år då privatleasingen var som starkast. Speciellt hösten 2016.

– Man kan nog säga att vi nått ett normalläge nu efter en tid av stark efterfrågan.

Branschorganisationen tror också att en förklaring till nedgången kan vara att det under 2017 gjordes sammanlagt färre bilköp under 2016 än 2017. Sen att marknaden också nyanserats.

– Handlarna tror jag är allt mer måna om att finna den bästa lösningen för kunderna. Privatleasing är kanske inte alltid bäst, beroende på vilket behov man har.

Enligt MRF:s prognos kommer det att levereras ut mellan 40.000 och 45.000 privatleasade bilar 2018 – riks.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer