Försvaret har genom åren använt släckskum innehållandes PFAS-ämnen på sina brandövningsplatser. Foto: TT

Krävs på handlingsplan för PFAS-föroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kräver att Försvarsmakten tar fram en handlingsplan om vad som ska göras med platser som förorenats med så kallade PFAS-kemikalier, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Jag tycker det är angeläget ta fram ett helhetsgrepp över hela problematiken med PFAS. Det är därför som vi nu har krävt den här handlingsplanen och det är därför som vi också vill titta på hur kan man öka takten och hur kan man hitta effektivare metoder för att efterbehandla de förorenade områdena än det man har idag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Försvaret har genom åren använt släckskum innehållandes PFAS-ämnen på sina brandövningsplatser och det har lett till att dricksvattnet i bland annat Kallinge, Uppsala och Tullinge har förenats med kemikalierna.

PFAS (per- och polyfluorerade alkylsyror) är en stor grupp av syntetiska ämnen och mycket svårnedbrytbara om de kommer ut i naturen.

Försvarets handlingsplan ska vara klar senast 1 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer