Kriminalvårdaren får löneavdrag bland annat för att han tagit av sig skorna under en rättegång. Foto: Johan Nilsson/TT

Kriminalvårdare tog av sig skorna under rättegång – får löneavdrag

Uppdaterad
Publicerad

En kriminalvårdare, som arbetar i Uppsala, får löneavdrag efter att han tagit av sig skorna och använt sin telefon under två olika rättegångar. Enligt Kriminalvårdens personalansvarsnämnd har hans beteende inneburit en säkerhetsrisk – själv säger han dock att han har svårt att minnas händelserna.

Händelserna ägde rum under våren förra året och kriminalvårdaren var på två olika rättegångar med personer som satt häktade. Hans kollegor har berättat att han tagit av sig skorna och använt sin mobiltelefon vid båda tillfällena. Vid en av rättegångarna ska han dessutom ha tagit av sig sitt utrustningsbälte.

Personalansvarsnämnden har utrett saken och kommit fram till att mannens beteende inneburit en säkerhetsrisk, eftersom transporter och bevakning av klienter kräver att personalen är beredd att ingripa direkt om något oförutsett inträffar.

Kan bli av med jobbet

Själv har kriminalvårdaren sagt sig haft svårt att komma ihåg händelserna, men att han har svårt att tro att han skulle bete sig så.

Men personalansvarsnämnden tycker att han åsidosatt sina skyldigheter i anställningen och ger honom fem dagars löneavdrag. Om han missköter sig igen riskerar han att bli av med jobbet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.