Här i ett källarförråd i ett flerfamiljshus i centrala Uppsala förvarades bland annat sprängämne och en fjärrutlösare. Foto: SVT

Kriminellt nätverk ska ha planerat sprängdåd mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Ett kriminellt nätverk i Uppsala misstänks ha planerat ett sprängdåd riktat mot polisen. Dessutom ska nätverket ha sysslat med storskalig försäljning av metamfetamin, hanterat över 100 kilo sprängmedel och flertalet illegala skjutvapen. Nu åtalas sammanlagt 58 personer.

Den 20 maj förra året stoppade polisen en bil i Uppsala för kontroll. Det ledde till en husrannsakan i en bostad i centrala Uppsala där narkotika, skjutvapen och två sprängladdningar hittades. En av sprängladdningarna var apterad och hade en elektroniskt fjärrutlösare.

Efter det startade polisen en omfattande utredning som bland annat innebar att man spanade mot ett kriminellt nätverk, delvis genom att hämta information från den krypterade telefontjänsten Encrochat.

Under utredningens gång har 17 personer häktats som misstänkta för inblandning i härvan, som enligt polisen handlar om storskalig försäljning av narkotika. Av de totalt 58 misstänkta som åtalas är ett 30-tal personer som ska ha köpt droger. Polisen har tagit omkring 20 kilo av en sorts metamfetamin i beslag.

– Jag vet inte gatuvärdet på det, men det är högt, säger Catarina Bowall, chef för polisens utredningssektion i Uppsala.

Smugglade syntetisk drog

Det kriminella nätverket misstänks ha smugglat metamfetaminet från Nederländerna. Narkotikan ska sedan ha sålts av nätverkets medlemmar.

Planerna på ett sprängdåd mot polisen avslöjades genom krypterad kommunikation mellan de misstänkta. Det är oklart om det var tänkt att riktas mot någon enskild polis.

– Jag vill inte svara på det, säger Catarina Bowall.

En av de som åtalas för bland annat brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor är en Södertäljebo som enligt polisen betraktas som Södertäljenätverkets ledare.

Inget klannätverk

Det kriminella nätverket består enligt Catarina Bowall av unga vuxna män, från de norra delarna av Uppsala och centrum.

– Det handlar inte om ett klanbaserat nätverk, säger hon.

Åtalspunkterna mot de misstänkta handlar bland annat om synnerligen grovt narkotikabrott, grov förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt vapenbrott och grovt bedrägeri.

Polisens utredning är på 16 000 sidor. Rättegången inleds den 11 mars i Attunda tingsrätt och ska pågå i ungefär 35 dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer