Enligt dagstidningen Dagen har Åsa Waldau, ”Kristi Brud”, tvingats bort från Knutby. Foto: TT BildVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Kristi Brud” borttvingad från Knutby

Publicerad

Den kristna dagstidningen Dagen rapporterar att ”Kristi brud”, Åsa Waldau, och pastor Urban Fält har tvingats bort från församlingen.
– Det har varit en osund kultur kring henne som vi kände att vi var tvungna att göra upp med, säger Peter Gembäck, pastor i Knutbyförsamlingen.

Efter händelserna i Knutby som skakade ett helt land, där pastor Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och där den så kallade barnflickan dömdes till rättspsykiatrisk vård för mordet på Alexandra Fossmo, lämnade ”Kristi brud”, Åsa Waldau, Filadelfiaförsamlingen i Knutby.

I en intervju med Expressen 2013 berättade Åsa Waldau att hon helt hade lämnat kyrkan, att hon tvivlade på människan men att hon hade kvar sin tro på Gud.

Har tvingats bort enligt Dagen

Åsa Waldau har bott kvar i Knutby, men enligt den kristna dagstidningen Dagen så har Åsa Waldau tvingats bort från orten sedan några veckor tillbaka.

– Det har varit en osund kultur kring henne som vi kände att vi var tvungna att göra upp med, säger Peter Gembäck, pastor i Knutbyförsamlingen, till Dagen.

EXTERN LÄNK – läs hela intervjun i Dagen här

Enligt Dagen så har också pastorn Urban Fält tvingats bort från församlingen. Enligt Dagen så har Fält setts som en ”ställföreträdande Jesus” i knutbyförsamlingen.

– Han har trampat på människor på ett graverande sätt i själavårdssamtal. Han har byggt upp en kultur kring sig som varit direkt ohälsosam, säger Peter Gembäck till Dagen.

Urban Fält, pastor i Knutbys Filadelfiaförsamling, har tvingats bort säger pastor Peter Gembäck i en intervju med tidningen Dagen. Foto: TT Bild

”Maktmissbruk”

Enligt Gembäck avsattes Urban Fält från positionen som pastor i församlingen. Exakt varför vill inte Peter Gembäck svara på, men enligt Gembäck så ska Urban Fält ha utövat maktmissbruk för eget intresse.

– Han avsattes som pastor. Vi kände att det som framkommit var så pass graverande att han var tvungen att lämna sin position, säger Peter Gembäck till Dagen.

Självkritisk

Till tidningen Dagen säger Peter Gembäck att det finns all anledning att rikta självkritik mot både honom själv och alla församlingsmedlemmar, att även församlingen har del i att det har blivit som det har blivit och för att Åsa Waldau och Urban Fält har tvingats bort från församlingen.

– Vi står i en process nu som går långt tillbaka i tiden, till innan mordet 2004, där vi måste rannsaka oss själva, vad har varit bra och dåligt. Där vi ser att det funnits saker som varit direkt osunda, säger Gembäck till Dagen.

Enligt Gembäck så har församlingen beslutat att ta till extern hjälp för att komma tillrätta med problemen, hjälp som exempelvis själavårdare och psykiatriker.

Svarar i SMS

SVT Nyheter Uppsala har sökt både Åsa Waldau och Urban Fält för en kommentar, men Urban Fälts båda mobiltelefoner är avstängda.

I ett SMS till tidningen Dagen svarar Urban Fält på uppgifterna som tidningen publicerar:

”Det enda jag har att säga är att det här är en mycket känslig och jobbig situation och jag ropar till Gud om förlåtelse för synd och upprättelse till alla inblandade!”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer