Alice Edström på Katedralskolan anser att beslutet om distansstudier kostar tid, som eleverna aldrig kommer få tillbaka, medan Julia Johansson drabbas mentalt av att plugga på distans. Foto: SVT

Kritik mot distansundervisningen: ”Många elever mår dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Att gymnasierna stänger ner under torsdagen och fredagen i Uppsala möts av kritik.

– Man märker när man pratar med elever hemma att de har låga energinivåer, säger Rebecca Flodén, lärare på Katedralskolan.

I stort sett alla kommunala gymnasieelever i Uppsala har distansundervisning under torsdagen och fredagen efter de skärpta coronaråden från Folkhälsomyndigheten som gäller för länet. Men det här får nu kritik.

– Jag förstår ju att det kostar extra pengar att sätta in extra bussar, men det blir skolans uppgift att betala för det här. Det är gratis att låta eleverna att vara hemma, men det är ju inte gratis, om man ska se till elevernas välmående, deras utbildning. Man märker ju att det är många elever som mår väldigt dåligt på grund av det här. De vill vara i skolan och de behöver vara i skolan, säger Rebecca Flodén, lärare på Katedralskolan.

Coronaviruset i Uppsala

”Begränsad åtgärd”

Men kommunen menar att det är ett rimligt beslut.

– Vi gjorde ändå bedömningen att det här var en så pass begränsad åtgärd som ändå gör att det blir ganska kraftfullt resultat. Tanken är att det ska minska rörelsen i samhället och i kollektivtrafiken, säger Christina Stenhammar, verksamhetschef för utbildningsförvaltningen.

Efter höstlovet planerar kommunen att fortsätta samma upplägg som tidigare under hösten för fyra av de största gymnasierna. Där varvar eleverna distansundervisning med att vara på plats i skolorna. Detta utökas att gälla även ettorna. Men planen kan komma att ändras efter avstämning med smittskyddsenheten under nästa vecka.

Hör i klippet hur en elev tänker kring distansundervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet