”En mindre motorbåt kan också gå i 50-60 knop” säger Pernilla Ingvarsson. Foto: TT/Privat

Kritiken mot vattenskotrar bemöts – ”Det behövs utbildning”

Publicerad

Kritik och diskussion har framförts kring vattenskotrarna. Vissa menar att de går för snabbt och att det behövs nya regler och lagar kring hur man ska hantera dem. Andra menar att en utbildning är vad som behövs för att göra vattnen säkrare.

Vattenskotrar har kritiserats för att vara störande, och för att de åker runt i allt för höga hastigheter. Även Kustbevakningen har ställt sig kritisk till regler och lagar kring vattenskotern. De tycker inte att vem som helst ska kunna hoppa på en farkost lika snabb som en motorcykel.

Men alla håller inte med om kritiken. Pernilla Ingvarsson är ordförande för Roslagsloppet i Öregrund, men är också involverad inom flera olika typer av båtverksamheter.

– Jag tycker att i grund och botten handlar det om respekt på sjön. Om man är utbildad så tycker jag att en 12-åring kan vara ute och åka vattenskoter. Det behövs en utbildning, säger hon.

Det är inte heller bara vattenskotern som man kan köra snabbt utan förarbevis eller utbildning.

– En mindre motorbåt kan också gå i 50-60 knop. Men vattenskotern kan åka in på grundare vatten, där folk kanske ligger och solar, och jag tror att det är därför som folk irriterar sig på den mest, säger Pernilla Ingvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.