Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vattennivåerna i Vansjön hänger ihop med vad som händer i resten av kommunen, det får konsekvenser nedströms” – så anser experten att översvämningarna hade kunnat undvikas. Foto: Pontus Stark/SVT

Kritiken: Översvämningarna hade kunnat stoppas

Uppdaterad
Publicerad

En kommun under vatten. Hushåll, ideella föreningar och kommunala verksamheter – samtliga drabbade. Men det hela hade kunnat stoppats. Det menar experten Staffan Lund som har försökt få igenom en förebyggande åtgärd i tio år.

Vid Vansjön, dryga milen nordöst om centrala Heby, bor Staffan Lund. Efter helgens kraftiga regnfall i kommunen är stora delar av hans mark under vatten.

Han menar dock att översvämningarna hade kunnat undvikas. Inte bara vid hans mark, utan även i centrala Heby hela vägen ner till Örsundsbro i Enköpings kommun.

– Vansjön är huvudkällan till vattenföringen i Heby. Hade vi haft en regleringsdamm på plats så hade vi kanske inte haft de problem vi har nu, säger Staffan Lund, som är ordförande i Vansjö Nordsjö Vattenvårdsförening.

Föreningen har jobbat i tio år med att få tillstånd att bygga en regleringsdamm vid sjöns utlopp. Men tre gånger har Mark- och miljödomstolen gett dem avslag.

Staffan Lund är något av en expert på ämnet. Innan pensionen jobbade han på SLU som chef för externfinansieringsenheten.

Stöd från kommunen

Även Heby kommun har ställt sig positiva till förslaget om byggandet av en damm vid Vansjön – och håller med Staffan Lund.

– Hade det här varit i bruk så hade vi nog åtminstone kunnat fördröjt översvämningarna, säger Per Möller (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Heby.

Avslag från högre instanser

I det slutgiltiga beslutet från mark- och miljödomstolen står det att ansökan från Staffan Lund och Vansjö Nordsjö Vattenvårdsförening nekades på grund av bland annat otillräckliga underlag.

– Domstolen avvisade ansökan på grund av att ingiven utredning var bristfällig och eftersom sökandena hade använt felaktiga uppgifter under framtagandet av miljökonsekvensbeskrivningen, skriver mark- och miljödomstolen i ett mail till SVT.

Men hoppet om en framtida dammreglering lever än.

– Vi kommer förmodligen göra en till ansökan till Mark- och miljödomstolen, men det gäller ju att vi har myndigheterna med oss då, säger Staffan Lund.

Så ska regleringsdamm fungera

”Regleringsdammen har automatisk styrning och byggs vid utloppet ur Vansjön. Fiskar och andra djur kan vandra förbi regleringsdammen genom en skapad vandringsväg, ett s.k. omlöp. Dammen är byggd för att kunna hantera både låga flöden och extremt höga vattenflöden. Dammen har bottentömning. Styrningen sker via dator och styrningen kan kopplas till sensorer som mäter nederbörden för att påbörja tidig avtappning vid skyfall. Konstruktionen dimensioneras för ett minimiflöde förbi dammen på ca 100 l/s som är betydligt högre än de minimiflöden nedströms som finns idag. Den automatiska regleringstekniken är prövad på några få andra platser i Sverige bl.a. sjön Tysslingen utanför Örebro.”

Källa: Vansjö Nordsjö vattenvårdsförening

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.