Alan och Aram Dogan tror inte att risken att smittas är större på deras restauranger än på många andra platser. Foto: Mats Hedström/SVT

Krögare kritiserar serveringsstopp: ”Var droppen”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med slutet av nästa vecka får restauranger inte servera alkohol efter klockan 22. Krögare i Uppsala tror att det samtidigt kan bli sista ”droppen” för en redan drabbad bransch.

Regeringen har beslutat att förbjuda försäljning av alkohol efter klockan 22 på kvällen, eftersom barer, nattklubbar och restauranger är platser där viruset lätt sprids.

I Uppsala, där man var först ut med lokala restriktioner den 20 oktober, är restaurangbranschen redan hårt drabbad. Under vecka 44 och 45 sjönk omsättningen bland Uppsalas restauranger med i snitt 51 respektive 57 procent jämfört med samma veckor förra året, enligt Swedbank. Vilket är mest i landet.

Coronaviruset i Uppsala

Krögarna är överens i sin kritik av serveringsstoppet – men flanörer i Uppsala är mer splittrade.

Hör mer om hur man resonerar i klippet.

Om alkoholstoppet

Regeringen vill att försäljning av alkohol blir förbjudet efter klockan 22 på kvällen.

Förslaget ska remitteras och regeringen väntas fatta beslut på regeringssammanträdet i nästa vecka.

Förbudet väntas gälla från den 20 november fram till sista februari 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet