Kronprinsessan Victoria kör slåttermaskin i Norduppland. Foto: SVT

Kronprinsessan vandrar i nordligaste Uppland

Uppdaterad
Publicerad

Kronprinsessan Victoria är på besök i norra Uppland. Ett hundratal personer har slagit följe med kungligheten, som inte bara får lyssna till föredrag utan även får ta saker i egna händer.

Landskapsvandringen tog avstamp vid Sågarbo herrgård öster om Skutskär och hittills har Kronprinsessan fått lyssna till föredrag om just bland annat Sågarbo herrgård och om Allemansrätten.

Ett hundratal personer är med på vandringen i naturreservatet Billudden i Norduppland, däribland elever från Svenska för invandrare som håller i en del av föredragen.

Efter ett föredrag om slåtter fick Kronprinsessan själv pröva på att köra slåttermaskin, och vid 11-tiden fick hon fiska från ett nyanlagt trädäck tillsammans med deltagare från projektet Folkhälsa i naturen för alla. Projektet finansieras av Upplandsstiftelsen och Region Uppsala, och trädäcket är anlagt för att skapa möjligheter för funktionshindrade att komma ut i naturen regelbundet.

Berättar om Bottenhavet

Diana Aloskans föredrag för kronprinsessan handlar om Bottenhavet.

En av dem som håller föredrag för Kronprinsessan under dagen är Diana Aloskan som kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Hon arbetar med Naturnära jobb för Skogsstyrelsen och ska prata om Bottenhavet.

Vad tänker du om att hålla föredrag för Kronprinsessan?

– Det är bra men lite svårt, säger hon.

Kronprinsessan kommer under dagen även att få delta i naturundervisning tillsammans med en skolklass från Älvkarleby kommun. Värd för hennes besök är Uppsala läns landshövding Göran Enander. Allmänheten får delta under vandringen som avslutas vid Rullsands havsbad på eftermiddagen.

Det nyanlagda trädäcket ska få funktionshindrade att komma ut i naturen mer regelbundet. Foto: SVT

Kronprinsessan Victorias vandringar

Visa

Vandringen i Norduppland är den fjortonde i raden för Kronprinsessan.

Hon startade sina landskapsvandringar i sitt hertiginnedöme i Västergötland i september förra året.

Med vandringarna vill Kronprinsessan visa på värdet av friluftsliv, motion och hälsa.

Källa: Länsstyrelsen i Uppsala län

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer