• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

En reklamskylt blåste omkull mot Tycho Hedéns väg i centrala Uppsala natten till fredag. Foto: Utryckning Uppsala

Nerfallna träd blockerar väg – reklamskylt blåste ner under natten

Uppdaterad
Publicerad

Det har blåst rejält under natten till fredag – och fortsätter blåsa i Uppsala län under fredagen. SMHI har utfärdat en vädervarning för kuling över Norra Östersjön. Nedfallna träd har stört trafiken på olika håll.

– Efter midnatt låg en ganska stor reklamskylt i körfältet på Tycho Hedéns väg i Uppsala, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson polisregion Mitt.

Det fortsätter blåsa kraftigt på fredagsmorgonen och enligt Trafikverket blockerar träd en mindre väg i Uddala i Enköpingstrakten.

Räddningstjänsten har fått ett antal samtal om träd på vägen under natten och morgonen.

– Men det är inget alarmerande som vi fått till oss i alla fall, Fredrik Dackland, ledningsbefäl Räddningscentral mitt.

Ett träd hade blåst ned över en större cykelväg parallellt med riksväg 55 i Uppsala natten till fredag. Foto: SVT

Under natten varnade SMHI för hård vind i stora delar av landet, på sina håll med risk för stormbyar med vindbyar på upp till 23-25 meter/sekund.

Runt midnatt natten till fredag, larmades om ett träd på vägen centralt i Uppsala.

– Ett stort träd föll vid Storgatan mellan UKK och Katalin, säger Magnus Jansson Klarin, presstalesperson vid polisregion mitt.

Även på Gamla Uppsalagatan blåste en stor skylt ut i vägen. Polisen i sin tur larmar till Trafikverket eller kommunen för att hantera hindren.

Det här betyder ”gul vädervarning”

• Konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten.

Väderutveckling som kan medföra konsekvenser för samhället, vissa risker för allmänheten samt vissa skador på egendom och miljö. Störningar i en del samhällsfunktioner är förväntade. Lokala variationer kan förekomma, därför kan särskilt utsatta miljöer, personer och enskilda fastigheter drabbas av allvarliga skador. Enskilda personer eller grupper som är särskilt känsliga kan också drabbas allvarligt.

• Vad ska du göra?

Allmänheten bör ha ökad uppmärksamhet avseende förväntad väderutveckling samt vidta förebyggande åtgärder om man bor eller vistas i utsatta områden eller på annat sätt tillhör en riskgrupp.

• Vad ska offentlig verksamhet göra?

Offentlig verksamhet och samhällsinstanser bör anpassa de verksamheter som är extra riskutsatta avseende förväntad väderutveckling.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.