Uppsala kulturskola har i samarbete med arbetsmarknadsförvaltningen givit ett 20-tal ungdomar sommarjobb som musiker. Foto: Uppsala Kulturskola

Kulturskolans elever sommarjobbar som musiker

Uppdaterad
Publicerad

Uppsala kulturskola har under sommaren anställt ett 20-tal ungdomar i årkurs nio och på gymnasiet som musiker. Tillsammans övar de och uppträder i orkester på äldreboenden och servicehus runt om i Uppsala.

Uppsala kulturskola har i samarbete med arbetsmarknadsförvaltningen givit ungdomarna sommarjobb som musiker. De ska under två omgångar bilda sommarorkestern Uppsala Summerchestra.

– Första omgången är igång nu med en offentlig konsert på Grand i Uppsala den 30 juni, säger Bo Frick, kulturskolechef på Uppsala kulturskola.

Stråk- och blåsinstrument

Andra omgången av orkestern börjar repetera måndag 31 juli och en vecka framåt. Konserter ges från måndag 7 augusti till och med fredag 18 augusti. Deras offentliga konsert äger rum på Grands torsdag 10 augusti klockan 18.00.

– Eleverna spelar både stråk- och blåsinstrument. De övar i en vecka och uppträder därefter under 14 dagars tid. Totalt är det 20 konserter, säger Bo Frick.

Arbetet med Uppsala Summerchestra leds av musikläraren Oskar Forsberg med assistans av Eric Lindh som tidigare varit elev på kulturskolan.

”Viktigt för alla”

Bo Frick berättar att det är femte året i rad som denna typ av verksamhet ordnas i Uppsala – och det är mycket uppskattat hos både publiken och hos eleverna.

– Det känns väldigt roligt och viktigt att fortsätta med den här satsningen. Tidigare sommarorkestrar var väldigt uppskattade och konsertprogrammet blir snabbt uppbokat.

– Eleverna får spela och de äldre blir jätteglada när de kommer och uppträder – alla blir vinnare på det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.